- Met een ETF op de MSCI World-index beleg je in één klap in de belangrijkste aandelen ter wereld.
- Toch is dit fonds minder gespreid dan je misschien zou denken, omdat de focus ligt op aandelen van ontwikkelde landen.
- Ook zijn er verrassend grote verschillen tussen ETF’s die de MSCI World-index volgen. Business Insider bespreekt de belangrijkste verschillen.
- Lees ook: Beleggen in duurzame energie via ETF’s, aandelen, groenfondsen of crowdfunding: dit zijn de do’s en don’ts
Door onzekerheden als de oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie, oplopende rentes en de coronapandemie zijn de beurzen op dit moment vrij grillig.
Maar gemeten over een langere periode kun je met aandelen een mooi rendement behalen, waar de spaarrentes bij verbleken.
Wie op een eenvoudige manier een breed gespreide wereldwijde aandelenportefeuille wil hebben, kan kiezen voor een ETF op de MSCI World-index. Je belegt dan in een mandje met aandelen die de voornoemde index op de voet volgt.
Het aanbod van indexfondsen is groot. Omdat een ETF een index volgt, zou het niet uit moeten maken met welke aanbieder je in zee gaat. Maar dat is een misrekening. Er zijn grote verschillen, die ook invloed hebben op je rendement. Hoe zit dat?
Wat is de MSCI World-index eigenlijk?
De MSCI World-index bestaat uit 1.539 verschillende aandelen uit 23 ontwikkelde landen, waaronder Nederland.
Naast de MSCI World-index is er ook de MSCI Emerging Markets-index die 24 opkomende markten volgt. Indexsamensteller MSCI heeft deze twee indices ook ondergebracht in een overkoepelende index, de MSCI ACWI-index (all countries world index). Die laatste geeft dus de meest brede spreiding.
Wel is het zo de MSCI World index goed is voor liefst 88 procent van de weging van de MSCI ACWI-index.

Er zijn ook indexfondsen (ETF's) die de MSCI EM-index of de MSCI ACWI-index volgen. Maar voor dit artikel richten we ons alleen op de MSCI World-index.
De MSCI World-index leunt zwaar op Amerikaanse aandelen: deze hebben een weging van maar liefst 68,5 procent. Europese aandelen wegen voor circa 15 procent mee en Japanse aandelen voor 6,3 procent.
De helft van de index bestaat uit drie sectoren:
- IT (met een weging van 22,4 procent)
- financials (14 procent) en
- gezondheidszorg (12,6 procent).
Ook de industrie en luxeconsumentengoederen hebben een flinke vinger in de pap, met een weging van elk zo’n 10 procent.
Belangrijk is verder dat de MSCI World-index uitsluitend uit large- en midkapaandelen bestaat. Aandelen van kleinere bedrijven zitten er niet in.
Wat is het rendement?
Dit is niet het beste beursjaar voor de MSCI World-index. Sinds de jaarwisseling staat de index ruimt 5 procent in de min, gemeten in dollars.
Maar over de langere termijn zijn de rendementen een stuk beter. Het gemiddelde jaarrendement over de afgelopen tien jaar bedraagt maar liefst 11,3 procent. Over de afgelopen 34 jaar is dat gemiddeld 8,4 procent per jaar. Dit rendement bestaat uit zowel koersstijgingen als dividenduitkeringen.
Wat is het risico?
Het kan soms behoorlijk spoken op de beurs, waardoor je behoorlijke koersklappen kunt krijgen.
Daarnaast brengt de grote weging van Amerikaanse aandelen een verhoogd risico met zich mee. Als de Amerikaanse economie in een recessie belandt of de dollarkoers de verkeerde kant uit schiet, pakt dat negatief uit. Aan de andere kant is het zo dat Amerikaanse aandelen de afgelopen decennia relatief juist veel beter hebben gepresteerd dan Europese aandelen.
Waarom zou ik eigenlijk in een ETF beleggen?
Met een ETF op de MSCI World-index beleg je in één klap in ruim 1500 bedrijven verspreid over 23 landen. Door de grote spreiding, worden de risico's gedempt. Mocht een aandeel of complete sector onderuit gaan, dan wordt het koersverlies gecompenseerd door koerswinsten elders in de portefeuille.
Een ander pluspunt is dat de kosten van een ETF relatief laag zijn. Anders dan bij een actief beheerd beleggingsfonds is er geen researchteam nodig om aandelen te selecteren. De fondsbeheerder volgt immers blind de MSCI World-index.
Een ETF brengt jaarlijks maximaal 0,5 procent van het beheerd vermogen aan kosten in rekening. Bij een actief beheerd beleggingsfonds is dat vaak het dubbele. Dat tikt op langere termijn flink aan.
Wat zijn de nadelen?
De lage kosten van een ETF zijn natuurlijk aantrekkelijk. Maar daar staat tegenover dat je ook automatisch belegt in bedrijven die het minder goed doen op de beurs.
De beheerder van een actief aandelenfonds daarentegen kan zich bezighouden met cherry picking: hij kan de beste aandelen selecteren en de beurskneuzen mijden.
Welke verschillen zijn er tussen de ETF’s in de MSCI World-index?
Hoewel de ETF’s allemaal dezelfde index volgen, valt er wel degelijk wat te kiezen. Neem de kosten. Die zijn heel belangrijk om in de gaten te houden, aangezien deze rechtstreeks ten koste gaan van je rendement.
Een veel gebruikte maatstaf om de kosten van beursgenoteerde ETT’s te vergelijken is de total expense ratio (TER). Dit zijn de kosten die de ETF jaarlijks inhoudt voor geleverde diensten, zoals het aan- en verkopen van aandelen en het beheer van de portefeuille.
De kosten van ETF’s die de MSCI World-index volgen lopen grofweg uiteen van 0,1 procent tot 0,5 procent.
Slim om op te letten: wordt het dividend uitgekeerd of herbelegd?
Een tweede aspect om op te letten is het dividendbeleid. Je rendement bij aandelenbeleggingen bestaat uit twee componenten: koerswinst en dividend. ETF-aanbieders kunnen ervoor kiezen om het dividend periodiek aan jou uit te keren of te beleggen in nieuwe aandelen.
Herbeleggen leidt doorgaans tot een hoger rendement, omdat dat een sneeuwbaleffect veroorzaakt: van de winstuitkering worden nieuwe aandelen gekocht, die ook weer dividend uitkeren, enzovoort.
Uitkeren kan juist interessant zijn als je stabiele inkomsten uit je beleggingen wil halen.
Check ook hoe sterk het rendement afwijkt van de index
Het derde selectiecriterium is de zogeheten tracking error. Zoals gezegd volgt een ETF een index. Het rendement zou daardoor gelijk moeten zijn aan de index, zou je zeggen. Toch is dat niet het geval.
Zo brengt een ETF kosten in rekening, terwijl een index die niet heeft. Ook worden wijzigingen in de index vaak vertraagd doorgevoerd, waardoor het rendement tijdelijk afwijkt.
Verder komt het soms voor dat de ETF niet alle aandelen van de index koopt, maar een representatief deel. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de index heel veel aandelen telt, waardoor het efficiënter is om niet alles te kopen. Ook dit kan leiden tot verschillen in rendement.
De mate waarin het rendement afwijkt ten opzichte van de index wordt tracking error genoemd. Hoe dichter dit cijfer bij 0 procent zit, hoe dichter de ETF de index op de huid zit. Als jij de MSCI World-index wilt volgen, is het verstandig om te kiezen voor een ETF die zo min mogelijk afwijkt van de index.
De tracking error van indextrackers op de MSCI World-index loopt behoorlijk uiteen, van circa 3 procent tot bijna 8 procent.
... en of het fonds wel écht de aandelen uit de index koopt
Dit selectiecriterium is vrij technisch, maar wel belangrijk om te weten. Er zijn twee manieren waarop een ETF de index kan nabootsen: fysieke en synthetische replicatie.
In het eerste geval koopt de beheerder alle aandelen uit de index. Deze dienen als onderpand, mocht de aanbieder failliet gaan. Dit is de meest transparante methode: je weet precies waarin je belegt. Wel zijn de kosten vaak wat hoger, en daarmee ook de tracking error.
Bij synthetische replicatie bootst de ETF alleen het rendement na en worden de aandelen dus niet echt aangekocht. Dat nabootsen gebeurt door middel van derivaten. De kosten van deze constructie zijn lager, maar er is wel een risico dat deze tegenpartij niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Ook is deze constructie minder doorzichtig.
Wees alert op dividendlekkage
Veel ETF’s zijn in een ander land gehuisvest. Als Nederland met dit land geen belastingverdrag heeft gesloten, is er een kans op dividendlekkage: buitenlandse belasting op dividend die je niet terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Je loopt dan geld mis.
Ook handig om naar te kijken: het valutarisico
Tot slot kun je ook kijken in welke munt de ETF wordt verhandeld. Als dat een andere munt is dan de euro, loop je ook een valutarisico. Dat kan positief uitpakken, maar ook ten koste gaan van je rendement.
Zijn er alternatieven?
Wie wereldwijd wil beleggen kan ook kiezen voor een ETF die net iets anders is samengesteld. Zoals hierboven genoemd, kun je ook kiezen voor de MSCI All Country World-index (MSCI ACWI), het grotere broertje van de World-index. Deze index vertegenwoordigt een marktkapitalisatie van bijna 90 procent van de aandelen wereldwijd.
Mik je op duurzaamheid of juist kleine koersschommelingen?
Ook zijn er diverse duurzame varianten van de MSCI World-index. Denk bijvoorbeeld aan de MSCI World SRI Filtered ex-Fossil Fuels-index. Hierin zijn bedrijven opgenomen die goed scoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur en wordt daarnaast de olie- en gasindustrie uitgesloten.
Een ander voorbeeld is de MSCI World Minimum Volatility Index, met aandelen met een lager dan gemiddelde volatiliteit (beweeglijkheid van de koers). Deze aandelen gelden als minder risicovol.
... of wil je dat elk aandeel dezelfde weging krijgt?
Een andere spin-off is de MSCI World Equal Weighted Index. In de ‘normale’ index krijgen alle aandelen een weging op basis van de marktwaarde. Aandelen met een hoge marktkapitalisatie, zoals Amerikaanse techreuzen, krijgen een hogere weging dan kleinere beursfondsen. In de Equal Weighted-index krijgt elk bedrijf hetzelfde gewicht. Hierdoor kunnen grote beursfondsen niet domineren.
Ook bestaan er zogeheten multifactor-ETF’s, die zich richt op beleggingsfactoren die vaak beter presteren dan de brede markt. Denk bijvoorbeeld aan waarde-aandelen (value) of populaire aandelen (momentum).
Wil je uit je belegging vooral stabiele dividendinkomsten halen, dan kun je kiezen voor een ETF die een index volgt met bedrijven uit de MSCI World-index die bovengemiddelde dividenden uitkeren.
En wat te denken aan een ETF met aandelen van bedrijven die handelen volgens de principes van de sharia? Kortom: het aanbod is bijzonder divers.
Is het slim om in ETF’s van de MSCI World-index te beleggen?
Met een ETF die de MSCI World-index volgt, heb je voor een relatief laag bedrag een goed gespreide portefeuille, van de belangrijkste aandelenmarkten.
Maar de index kent wel wat beperkingen. Zo zijn opkomende markten en small-caps uitgesloten. Dit gat kun je dichten door daarnaast ETF’s te kopen die zich hier op richten.
Probeer daarnaast niet je volledige vermogen in aandelen te beleggen, maar te spreiden over verschillende beleggingscategorieën. En last but not least: beleg uitsluitend met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.
Lees meer over ETF’s:
- 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger
- Waarom ETF’s extreem nuttig zijn bij het bouwen van een beleggingsportefeuille: goede spreiding en lage kosten
- Beleggen in Europese dividendaristocraten: kansen, kosten en risico’s van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
- ETF's op de S&P 500: maakt het uit welke je kiest? Het antwoord is: ja